Zastosowanie stewii do gotowania

15 stycznia 2019

Miejsce pochodzenia stewii to centralna i południowa Ameryka. Od niepamiętnych czasów krzew lub rośliny zielne tego rodzaju były używane przez rdzennych Amerykanów do słodzenia napojów leczniczych ziołowych mikstur i herbat. Zaobserwowano nie tylko pierwotne walory smakowe, ale także korzystne właściwości stewii, a roślina była używana do celów leczniczych, w szczególności do pozbycia się zgagi.

Zastosowanie stewii do gotowania

W gotowaniu stewia jest stosowana wszędzie tam, gdzie powszechnie stosuje się cukier biały. Może ona wytrzymać temperatury do 200 stopni, dzięki czemu może być używana do pieczenia słodkich produktów mącznych. Niskokaloryczna stewia tylko 18 kalorii na sto gramów w porównaniu z cukrem 387 kalorii na 100 gramów sprawia, że roślina jest niezastąpionym słodzikiem dla osób z nadwagą. Faktem jest, że ludzki organizm nie trawi swoich glikozydów i przechodzą one przez przewód pokarmowy bez wchłaniania.

Stewia jest unikalnym produktem natury, który jest zarówno naturalnym słodzikiem, uzdrowicielem i produktem, który może być z powodzeniem stosowany w kuchni, ponieważ wytrzymuje obróbkę cieplną. Badania potwierdziły, że stewia jest bardzo odporna na działanie różnych sposobów gotowania, takie jak pieczenie, smażenie itp.

Stewia dobrze komponuje się z kwaśnymi owocami, takimi jak cytryna lub pomarańcza, i kwaśnymi napojami. Taki naturalny środek słodzący może być stosowany w napojach alkoholowych. Stewia nie traci swoich właściwości po dodaniu do mrożonek. Stewię można kupić w postaci suszonych liści, proszku, płynu lub w postaci tabletek. Jest ona często sprzedawana w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach, supermarketach.

Zalety stewii

Zalety stewii są znane we współczesnej medycynie. Produkt ten może normalizować ciśnienie krwi, znacznie obniżając poziom cukru we krwi. Badania naukowe dowodzą wyjątkowej zdolności słodkiej rośliny do powstrzymania wzrostu nowotworów. Herbata z liści rośliny wzmocni układ odpornościowy i przyczyni się do utraty wagi. Słodzik zawiera rutynę, witaminy A, D, F, kwas askorbinowy, potas, fosfor, olejki eteryczne, cynk, błonnik. Stewia jest szeroko stosowana, jako skuteczny środek na odchudzanie. Do tych celów dodaje się ją do zielonej herbaty, która pomaga normalizować metabolizm.

Stewia ma spełnia funkcje:

jest zaangażowana w metabolizm wolny od insuliny, dzięki czemu nie zwiększa, ale normalizuje poziom cukru we krwi.

Przeciwwskazania do spożywania stewii

Co ciekawe, roślina nie ma żadnych przeciwwskazań. Może być z powodzeniem stosowana przez małe dzieci, kobiety w ciąży, diabetyków, osoby mające problemy z narządami krwiotwórczymi, trawieniem i układem krążenia.

Tagi
Kategoria Stewia